Παραδοσιακές Συνταγές της Κρήτης

  1. Ντάκος
  2. Γαμοπίλαφο
  3. Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
  4. Μακαρούνια Σκιουφιχτά
  5. Κολοκυθοανθοί
  6. Κουνέλι τσουδιστό κρασάτο
  7. Κρέας με σταμναγκάθι ή ραδίκια
  8. Σουπιές με μάραθο
  9. Ασκολίμπροι με κουκιά
  10. Μανιτάρια Στιφάδο
  11. Αγκινάρες με κουκιά
  12. Καλλιτσούνια λυχναράκια
  13. Ξεροτήγανα
  14. Πατούδα
  15. Σφακιανές Πίτες

 

Ντάκος
Κρητικός ΝτάκοςΥλικά
4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες τομάτες
αλάτι
λάδι
ρίγανη, αν θέλουμε

Εκτέλεση
Βρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό.
Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι,
ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα
και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω
από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος.

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο

 

Γαμοπίλαφο
Υλικά

1 κιλό κρέας από ζυγούρι
1 κοτόπουλοχυμό
2 λεμονιών
1/2 κιλό ρύζι (καρολίνα)
3 κουταλιές στακοβούτυρο
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα κρέατα και τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν.
Αφού είναι έτοιμο το κρέας, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και
σουρώνουμε το ζωμό.Βάζουμε 8 ποτήρια από το ζωμό του κρέατος
σε μία κατσαρόλα να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε
για 10-15', ανακατεύοντας τακτικά. Προς το τέλος ρίχνουμε το λέμόνι.
Όταν κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά, ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο
και το ρίχνουμε στο πιλάφι.

Καλή επιτυχία!



Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
Υλικά
1/2 Κιλό χοντρούς χοχλιούς
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο για τηγάνισμα
4-5 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά δενδρολίβανο
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τους χοχλιούς. Απλώνουμε 2-3
κουταλιές αλάτι σε ένα τηγάνι και πάνω τοποθετούμε τους χοχλιούς
(με την μούρη προς τα κάτω). Όταν σταματήσουν οι χοχλιοί
να "τραγουδούν" προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε καλά.
Τους αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγα λεπτά και μετά ρίχνουμε
στο τηγάνι το ξύδι και το δενδρολίβανο και αποσύρουμε το
τηγάνι από την φωτιά.

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο

 

Μακαρούνια Σκιουφιχτά Μακαρόνια Σκιουφιχτά
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο
1 - 2 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνομε τα μακαρόνια:
πλάθουμε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ενα ένα
κομματάκι (3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάκτυλα μας
μέσα στη ζύμη και τρίβοντας τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε
και κάνουμε ένα κοντόχοντρο μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να
στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα. Πριν τα βράσουμε, τα κοσκινίζομε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Βράζουμε νερό, ρίχνομε μέσα τα μακαρόνια και βράζομε μισή ώρα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό
βούτυρο (στακο-βούτυρο) και πασπαλίζομε με τον τριμμένο ανθότυρο.
Τρώγονται ζεστά.

Καλή επιτυχία!




Κολοκυθοανθοί
Υλικά
40 ανθοί κολοκυθιάς
1/2 κιλό ρύζι
1/2 ποτήρι λάδι
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
Από 1 ματσάκι μαϊντανό,δυόσμο,μάραθο
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση
Οι ανθοί πρέπει να είναι ανοιχτοί, γι αυτό τους μαζεύουμε το πρωί.
Τους πλένουμε και στην συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμιση:
ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο, το μάραθο, το κρεμμύδι και
τις ντομάτες. Προσθέτουμε το ρύζι,το λάδι, αλάτι, πιπέρι και
ανακατεύουμε. Με την γέμιση που φτιάξαμε γεμίζουμε τους ανθούς
και τους στρώνουμε στην κατσαρόλα.Ρίχνουμε νερό να καλυφθούν,
βάζοντας κι ένα πιάτο απόπάνω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο
και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν μέχρι να πιούν το νερό τους
κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία!


Κουνέλι τσουδιστό κρασάτο
Υλικά
1 κουνέλι τσουδιστό
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/2 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι κρασί
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,κύμινο

Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνέλι σε μέτρια κομμάτια και το τσιγαρίζουμε
στην κατσαρόλα με το λάδι και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το μισό
κρασί, και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά χωρίς να
προσθέσουμε καθόλου νερό. Όταν μισοψηθεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο
κρασί, το αλάτι, την ρίγανη,το πιπέρι και το κύμινο και το αφήνουμε
να ψηθεί τελέιως και να πήξει η σάλτσα του.

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο

 

Κρέας με σταμναγκάθι ή ραδίκια
Υλικά
1.200 γρ. αρνί ή κατσίκι
1 1/2 κιλό σταμναγκάθι ή ραδίκιαΚρέας με σταμναγκάθι ή  ραδίκια
2/3 νεροπότηρου λάδι
αλάτι, πιπέρι
για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
1 κρασοπότηρο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα.
Τα βράζουμε για 15 λεπτά σε καυτό νερό και τα σουρώνουμε.
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια.
Το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε και από τις δυο πλευρές για 5-7 λεπτά.
Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο-λίγο ένα με ενάμιση ποτήρι νερό μέχρις ότου ψηθεί (1 με 1 1/2 ώρα).
Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το κρέας, ξαναρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και τα χόρτα.
Σβήνουμε τη φωτιά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό μας ανακατεύοντας.
Το φαγητό αυτό τρώγεται και χωρίς αυγολέμονο, και φυσικά, δεν προσθέτουμε στην κατσαρόλα το τελευταίο ποτήρι νερό.

Καλή επιτυχία!


Σουπιές με μάραθο
ΥλικάΣουπιές με μάραθο
1 1/2 κιλό σουπιές καθαρισμένες
2 μάτσα μάραθο χονδροκομμένο
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 ποτήρι νερού κρασί κόκκινο
2-3 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ελιές πράσινες,τσακιστές.
2/3 νεροπότηρου λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μην είναι πολύ αλμυρές.
Πλένουμε καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε λουρίδες (' 2 cmι). Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, τις σουπιές και το σκόρδο.
Αφήνουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντας. Αφού ροδίσουν, προσθέτουμε το κρασί και στην συνέχεια 3 φλιτζάνια νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Μέχρι να βράσουν οι σουπιές, σε μία άλλη κατσαρόλα, βράζουμε λίγο το μάραθο, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στις σουπιές μαζί με τις ελιές, τις οποίες έχουμε σουρώσει, επίσης.
Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι, λίγο πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να είναι μαλακές οι σουπιές και ν' απορροφηθεί όλο το νερό.

Καλή επιτυχία!


Ασκολίμπροι με κουκιά
ΥλικάΑσκολίμπροι με κουκιά
1/2 κιλό ασκολίμπροι
1/2 λεμόνι λάδι, αλάτι
1/2 κιλό ξερά κουκιά (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τους ασκολίμπρους, τους πλένουμε καλά και τους βράζουμε για μισή ώρα σε καυτό νερό.
Κατόπιν, τους σουρώνουμε, τους βάζουμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κιλό ξερά κουκιά, τα οποία βράζουμε μαζί με τα χόρτα, αφού φυσικά τα έχουμε βάλει από βραδίς στο νερό να μαλακώσουν.

Καλή επιτυχία!

Μανιτάρια ΣτιφάδοΜανίτες Στιφάδο
Υλικά

1 1/2 κιλό μανίτες
1/2 κιλό κρεμμύδια
1/2 νεροπότηρο λάδι
2 μέτριες ώριμες τομάτες
3/4 τον κιλού κάστανα αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τους μανίτες.
Μόλις κάψει το λάδι τους βάζουμε μέσα μαζί με τα κρεμύδια χοντροκομένα το αλάτι και το πιπέρι και τα μαραίνουμε. Πέντε λεπτά μετά βάζουμε τις τριμμένες τομάτες.  Στο μεταξύ έχουμε χαράξει, βράσει ή ψήσει στο φούρνο (20 λεπτά) τα κάστανα. Τα καθαρίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, 10 λεπτά πριν ψηθεί το φαγητό μας.

Καλή επιτυχία!

Αγκινάρες με κουκιάΑγκινάρες με κουκιά
Υλικά

12 μέτριες αγκινάρες
1 κιλό κουκιά
1 νεροπότηρο λάδι
2 κουταλιές σούπας άνηθο
χυμό 2 μέτριων λεμονιών
1 κουταλιά σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα εξώφυλλα τους αν είναι τρυφερά. Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20'-25' σε μέτρια φωτιά.
Σ' ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών και το αλεύρι ανακατεύοντας το πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας αρκετά.

Καλή επιτυχία!


Καλλιτσούνια λυχναράκια
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα ή 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ διαλυμένο σε 3 κουταλιές χυμό
λεμονιού.
αλέυρι μαλακό όσο σηκώσει για να γίνει μαλακή η ζύμη
(περίπου 1 κιλό)

Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό μυζήθρα
1-2 αυγά
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλλα

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση ζυμώνοντας τη μυζληθρα με τα αυγά, τη
ζάχαρη και την κανέλλα. Κατόπιν ανοίγουμε στρογγυλά φυλλαράκια
διαμέτρου 10εκ.Τα γεμίζουμε με 1 κουταλάκι από τη γέμιση και
σχηματίζουμε λυχναράκια, "τσιμπώντας" τη ζύμη γύρω-γύρω.
Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Τα ψήνουμε
στο φούρνο περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο

 

ΞεροτήγαναΞεροτήγανα
Υλικά
1    κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2    κουτ. σούπας μέλι
1 αυγό
1 νεροπότψο ζάχαρη
1 φλιτζανάκι καφέ γάλα
σουσάμι (προαιρετικά)
1/2 φλιτζανάκι τσικουδιά
1 ποτήρι νερό
λάδι (για το τηγάνισμα)
κανέλα

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα
και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.
Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι (περασμένα σε μία οδοντογλυφίδα) για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο.
Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ'αυτό.

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο


ΠατούδαΚρητική Πατούδα
Υλικά
Για τη ζύμη:
3 ποτήρια λάδι 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι γάλα
1    ποτίρι τον κρασιού τσικουδιά
2    κουταλάκια αμμωνία 2 αυγά
1 φλιντζανάκι τον καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)

Για τη γέμιση:
1/2 ποτηρι νερό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά.
Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ενα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση.
Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο

 

 

Σφακιανές ΠίτεςΣφαικιανές Πίτες
Υλικά
1/2 κιλό μυζήθρα
1/2 αλεύρι για ζυμάρι

Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα σβόλο ζυμαριού (μέγεθος βερίκοκου), τον διαμορφώνουμε σε στρογγυλό σχήμα, τον ανοίγουμε πολύ λίγο στη μέση, τον γεμίζουμε με μυζήθρα (1 κουταλιά σούπας) και τον ξανακλείνουμε.
Κατόπιν, πλάθουμε ελαφρά με τα δάχτυλα το ζυμάρι και τη μυζήθρα μαζί, από το κέντρο προς την περιφέρεια, δίνοντας του το σχήμα ενός πιάτου για φρούτα. Κατόπιν, το ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται με μέλι από πάνω.
Προσοχή: Η επιτυχία εξαρτάται απόλυτα από το πλάσιμο, δηλαδή, η πίτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή (2-3 χιλιοστά).

Καλή επιτυχία!

Επιστροφή στον κατάλογο